07/18/2019

700 de ani de la atestarea oficiala a comunei Gornesti

Domeniul Teleki, gazda AWAKE de la prima sa editie, a fost construit in 1771 de catre contele Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei, fondatorul Bibliotecii Teleki. Asezat pe malul stang al Muresului, la jumatatea distantei dintre Reghin si Targu-Mures, Gornestiul este una din cele mai vechi asezari din judet. Date scrise asupra asezarii, au fost gasite inca de la 1319, cand comuna apare sub denumirea de Knezeg si regele Carol Robert o doneaza voievodului Transilvaniei, Szecseny Toma.

Istoria complexa a castelului baroc, un hotspot al patrimoniului cultural local, a fost un punct de plecare important in conturarea personalității celui mai asteptat festival boutique al verii.

Castelul este unul dintre cele mai bine conservate din Transilvania, avand in dotare piese originale precum candelabre Murano, seminee, usi de lemn, picturi murale si lucrari stucco. O parte din castel a fost renovata cu mobilier antic, recreandu-se astfel vechea atmosfera somptuoasa, de care vizitatorii se pot bucura pe tot parcursul anului.

Festivalul AWAKE a investit puternic in restaurarea domeniul Teleki prin cresterea gradului de constientizare si prin acordarea de sprijin financiar. Impreuna cu Asociația ARCHÉ, organizatorii protejeaza acest sit unic in Romania.

Sambata, 20 iulie, ai ocazia sa experimentezi o mica parte din ceea ce vei descoperi la #AWAKE3 si sa faci un tur ghidat al domeniului Teleki.

Pentru o istorie mai detaliata a castelului, viziteaza www.monumenteuitate.org.